Marjanne in Zuid-Afrika!

Lion's Head!

Lion's Head!

Dag 3 - dinsdag 7 februari 2012

Ik heb vanmorgen niet uitgeslapen, want om 7.00 uur ging de wekker. Lynn zou de Lion's Head gaan beklimmen en ik mocht met haar mee. Fijn! Om 8.15 uur werden we opgehaald bij het Gardens Centre door een vriendelijke afrikaan, vriend van Lynn. Hij leeft al jaren in Kaapstad, maar had nog nooit de Lion's Head geklommen. Ik ben hier nog geen 24 uur, en ik ben al opweg naar de Lion's Head. Wat een verschil!

Lion's Head is een van de bergen midden in de stad. De tocht naar boven was zwaar. Door de warmte en de hoogte was ik halverwege al kapot. Maar gelukkig heeft Lynn me er doorheen gesleept door te zeggen: ‘Het is echt nog maar een klein stukje naar de top'. Alleen ‘kleine stukjes' naar boven nog een flink eind. Maar eenmaal boven was het uitzicht fantastisch! Kaapstad wordt door Lion's Head en Signal Hill verdeelt in twee stukken. Het ene kant is de kant waar ik woon. Als je op de plattegrond kijkt is dat de kant van Waterfront en o.a. Gardens en Vredehoek. De andere kant is Sea Point en Green Point etc. Ik de verte kon ik Robbeneiland zien liggen.

De toch naar beneden ging een stuk makkelijker. Er wordt volop geparaglijd vanaf Lion's Head. Ik ben met een parachute van een berg afgesprongen in Oostenrijk samen met mijn vader, dus ik begreep het gevoel wat de mensen hadden die daar stonden.

Na een douche te hebben genomen kwam Jeroen mij ophalen voor de kennismaking bij Life Choices Project. Het kantoor van Life Choices bevindt zich in een buitenwijk van Kaapstad (Landsdowne). Jeroen heeft me laten zien hoe ik moet rijden met de auto. Op kantoor heb ik kennisgemaakt met verschillende collega's en met de directrice genaamd Sofia. Sofia is tevens de oprichtster van Life Choices. Het gesprek ging goed, al merk ik wel dat ik nog hard moet werken aan mijn Engels. Ik pak veel woorden snel op, maar door het accent van de Zuid-Afrikanen kan ik het niet altijd goed volgen. Ik start a.s. maandag bij Life Choices en zal een week meelopen met verschillende afdelingen van de organisatie. Ik heb er veel zin in.

Na de kennismaking heeft Jeroen mij de verkeersregels die gelden in Zuid-Afrika uitgelegd. Naast de regel dat je hier links rijdt, is stoppen bij een stopbord verplicht. Doorrijden wordt gezien al asociaal gedrag (zeg maar het bumperkleven in Nederland). Ook mag je hier links en rechts inhalen (ik weet eigenlijk niet of het mag, het wordt hier gewoon gedaan.....). Verder is het redelijk hetzelfde als in Nederland.

Bij thuiskomst bleek Lynn bezoek te krijgen van een vriend en vroeg of ik mee wilde op stap. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Jonathan kwam ons ophalen om, via Lynn haar stage, naar Clifton te gaan. Inmiddels was ook een andere vriend van Lynn aanwezig en met zijn vieren zijn we met de auto naar Clifton gereden. Ergens op een berg wisten zij een plek met een fantastisch uitzicht over de standen van Clifton. En dat was niet gelogen, want het uitzicht was prachtig. We hebben alleen maar zitten praten over vanalles en ook over de verschillen tussen de bevolkingsgroepen in Kaapstad (en daarbuiten). Er zijn drie ‘groepen'; blanken, kleurlingen en zwarte mensen. Iedere groep heeft zijn eigen subcultuur dat zich uit in taal en gedrag. Erg interessant om te horen.

's Avonds ben ik uit eten geweest bij Beleza. Een lekker restaurant waar ze goede pasta hebben. De afgelopen week en de komende week vertrekken er veel Nederlandse studenten die het afgelopen half jaar stage hebben in Kaapstad. Dit was een afscheidsetentje van twee Nederlandse meiden. Erg leuk dat ik er ook bij mocht zijn als nieuweling. Bij Beleza hebben ze heerlijke cocktails. Ik had een ‘Big Blue' en was erg goed te drinken. Na Beleza de taxi teruggenomen naar huis en lekker gaan slapen. Dit was ook wel nodig na een paar drukke dagen.

xx