Marjanne in Zuid-Afrika!

Eerste dag stage bij Life Choices

Eerste dag stagebij LifeChoices

Dag 9 - maandag 13 februari 2012

Ik was vanmorgen al vroeg wakker, omdat ik vandaag ben begonnen aan mijn stage bij Life Choices. Ik vertrok om 7.45 om optijd te zijn bij Life Choices. Ik was om 8.15 uur op kantoor in Landsdowne. Ik ben in één keer goed gereden. Jeroen heeft mij de weg laten zien hoe ik moest rijden naar Landsdowne en tijdens die autorit heb ik meegeschreven welke afslagen ik moest hebben. Top dus!

Eenmaal op kantoor heb ik kennisgemaakt met een aantal collega's. Life Choices heeft rond de 60 werknemers en vrijwilligers, dus ik zal de komende tijd nog veel meer collega's ontmoeten.

Op het kantoor van Sofia kreeg ik te horen dat ik in de ochtend mee zou gaan met de mobiele kliniek van Life Choices naar één van de townships. Het gebied rond kaapstad in immens. Uiteindelijk kwam de mobiele kliniek te staan in de grootste township van Kaapstad, namelijk: Khayelitsha. Bij die kliniek kunnen mensen uit de townships zich laten testen op HIV-Aids. Er vindt eerst een gesprek plaats over taboe's etc. rond HIV-Aids en daarna kunnen de mensen zich laten testen. Khayelitsha is niet te beschrijven. De mensen zijn zo arm en leven letterlijk in golfplaten huisjes. Er zijn geen sanitaire voorzieningen etc, dus het stinkt er vreselijk. Mensen in Khayelitsha hebben eigenlijk geen toekomst, en dat besef ik eigenlijk nog niet.

Eind van de ochtend ben ik teruggegaan naar het kantoor waar ik nieuwe collega's heb ontmoet die vanmiddag naar locale klinieken en gezondheidscentrums zouden gaan. Ik ben met lieve vrouw in de auto gestapt om naar een wijk te rijden waar zij actief is op de scholen. Zeker is het gezondheidscentrum waren hele zieken mensen. Wat ze hebben; geen idee, maar het zag er erg slecht uit.

Life Choices doet veel werk op scholen in de townships. Door deze klinieken te bezoeken, kunnen zij jongeren met lichamelijke problemen verwijzen naar deze klinieken. Ik heb gesproken met verschillende zusters. Deze zusters doen heel goed werk. Daarna ben ik terug gegaan naar kantoor om informatie over Life Choices door te lezen. Ik heb zelf ook een HIV-test ondergaan, omdat ik proefkonijn was voor nieuwe ‘prikkers'. Dit was erg interessant.

De terugreis ging goed. Ik was halverwege de middag weer thuis, waarna ik op Skype heb gezeten met mama. Dit was zo fijn. Ik heb in het huis nu even niemand met wie ik goed kan communiceren, dus ben blij als de twee andere meiden vrijdag in Kaapstad aankomen.

Ik ben alweer een week in Kaapstad. De tijd gaat hard. Ruim een week terug stond ik op Schiphol om te vertrekken, en nu ben ik begonnen aan stage. Ik begin steeds meer te beseffen dat ik aan de andere kant van de wereld ben, ver weg van mijn lieve vriend, familie en vrienden.... Inmiddels zijn de foto's van het thuisfront op mijn kastdeur geplakt en hangt het cadeau dat ik kreeg van jullie ook aan de muur. Ik voelde me snel thuis in Kaapstad en stapje bij stapje begint het leven hier te wennen.

xx

Irene

Ben heel blij voor je! Wat een ervaringen weer zeg, dat is wel even anders dan het Leger ;-) als je nog een keer wil skypen laat maar weten! Zet 'm op en we hebben snel weer contact! liefs

Tom

Haha, dat opschrijven van die afslagen zie ik al voor me.
'ff opschrijven hoor, dit ga ik natuurlijk vergeten'

En je stage, een compleet andere wereld en compleet andere werkwijze. Bizar neem ik aan, maar desalniettemin zeer interessant en uitdagend!

Succes en tot skype!

Annemiek

Hoi Marjanne!

Ik heb net je verhalen de afgelopen week gelezen. Leuk, gaaf, indrukwekkend, spannend, WAUW!!

Veel plezier en geniet ervan, maar volgens mij hoef ik dat eigenlijk niet te zeggen;-)..

Lieve groetjes, Annemiek

Myrjam en Frits

Nogmaals, je bent zo ver weg, maar zó dichtbij! Gisteren via FB nog gechat! Geweldig, toch?
Je verhalen zijn uit het leven gegrepen! Respect daarvoor en véél succes met je stage! KUS xxxx