Marjanne in Zuid-Afrika!

Valetine's Day!

Valetine's Day!

Dag 10 - dinsdag 14 februari 2012

Heel Zuid-Afrika is gek van Valetine's Day. Overal zijn Valetine's meetings, de koffiezaak om de hoek verkoopt hartjes koekjes met roze glazuur (zo zoet dat je tanden ervan breken), op elke straathoek worden rozen verkocht etc. Iedereen wenst je een goede Valentijn en iedereen vraagt of ik een vriend heb. Als ik ja antwoord en zeg dat ik hem 4,5 maand niet zal zien, verklaren ze me allemaal voor gek. Waarom de wereld over reizen als je in Nederland je kostbaarste is? En als je dan antwoord dat stage lopen in het buitenland mijn grote droom is, vinden ze je ineens heel stoer en hebben ze heel veel bewondering voor je.

Vandaag was mijn tweede dag bij Life Choices. Ik heb ik meegelopen met de maatschappelijk werker van Life Choices. Zij werkt al zeven jaar voor de organisatie als schoolmaatschappelijk werker. Zij is SMW'er op 28(!) scholen (high school) in de verschillende communitie's rond Landsdowne. Ik ben de hele dag met haar op stap geweest en heb zelfs al mijn eerste intake mogen voeren.

In vergelijking met Nederland zijn de communitie's de Nederlandse achterstandswijken (de ‘Vogelaarwijken'). Niet in alle communitie's zijn townships, maar er heerst hier veel armoede en werkloosheid. In het werkgebied van Life Choices vindt er elke 15 seconde een aanranding, verkrachting of geweld plaats tegen een vrouw. Om het nog maar niet te hebben over de geestelijke mishandeling van vrouwen..... Het cijfer van tienerzwangerschappen is extreem hoog. Na de bevalling keren deze meiden meestal niet terug naar school, waardoor zij een kans op een toekomst verspelen. Behalve de armoede en werkloosheid en het geweld tegen vrouwen is er nog een hele groot probleem; alcohol- en drugsverslaving. Bijna iedereen gebruikt soft- en/of harddrugs. Zelfs hele jongeren kinderen snuiven lijm, roken daga en gebruiken tip. En dat alles om hun eigen leven te vergeten....

In de gesprekken waar ik vandaag bij aanwezig was, hoor ik van de kinderen veel over het alcohol en drugsgebruik van hun ouders. De meeste ouders zijn niet geschikt en voelen zich niet verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen. Meestal komt dit voort uit hun eigen socialisatie. Naar school gaan is zo belangrijk voor deze kinderen, maar veel ouders stimuleren dit niet, omdat zij ook nooit hebben meegekregen van hun ouders. Ik ben begin langzaam de zin van de socialisatielessen op de opleiding te begrijpen. Waar kom ik vandaan en wat heb ik meegekregen in het leven van mijn ouders? Toen ik hoorde van de situatie van deze kinderen, besefte ik ineens dat ik ontzettend veel gelukt heb gehad dat ik in Nederland ben opgegroeid in een stabiel gezin, met lieve ouders en in een veilige omgeving.

Ik ben vandaag veel van de communitie's gezien. Om een beeld te krijgen van mijn werkgebied; gaan naar google maps. Zoek: Landsdowne, Werstern Cape, South Africa. Als je een beetje uitzoemt, dan die je o.a. Atlone, Heideveld, Rondebosch, Hanover Park etc. Dat zijn dus de communitie's waarin ik actief ben.

Morgen ga ik meelopen met het Family and Children programma. Dit is een steungroep van moeders uit de communitie's. Het programma bestaat uit 7 sessies waarin de moeders wordt aangeleerd hoe ze met kinderen om moeten gaan.

xx