Marjanne in Zuid-Afrika!

Xhosa school

Xhosa school

Dag 32 - woensdag 7 maart 2012

Vandaag ben ik op een Xhosa school geweest. Xhosa is één van de 11 officiële talen in Zuid-Afrika. Xhose staat bekend als de taal met de klikken. Op stage hebben mijn collega's geprobeerd mij een aantal woorden Xhosa te leren, maar ik kan die ‘klik' in een woord echt niet maken.

Xhosa wordt voornamelijk gesproken onder de armere bevolking van Zuid-Afrika. De gesprekken die mijn collega en ik vandaag hebben gevoerd gingen met behulp van een tolk. Mijn collega spreek alleen Afrikaans en Engels, en ik versta Afrikaans en spreek Engels. Bij een Xhosa school kom je daar niet ver mee. Mijn collega en ik zijn na een gesprek met een meisje op huisbezoek geweest bij haar moeder. Het meisje zat onder (diepe) wonden, omdat ze was geslagen met een fles van glas. Te bizar. Je eigen kind slaan met een fles! De moeder was thuis, maar wilde niet met ons praten. Helaas. Mijn collega en ik hebben besloten om de situatie in de gaten te houden, en mocht het weer uit de hand lopen, dan gaan we ingrijpen. Deze moeder weet dat wij het gezin in de gaten houden, dus hopelijk was dit de laatste keer. Huiselijk geweld tussen ouders en tussen ouders en kinderen is een (heel) groot probleem in Zuid-Afrika. Elke dag zie ik kinderen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld; blauwe plekken en wonden laten de jongeren zien tijdens de gesprekken. Een uitputtende dag, maar wel weer heel leerzaam.

Vandaag is Anneke jarig; HAPPY BIRTHDAY sister! Over tweeënhalve week ben je in Kaapstad. Ik kijk naar jullie uit!

xx

Tom